Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Ünlü gezgin Fyodor Konyukhov’un yeni rekorunda Rosatom imzası

    Dünyanın en uç noktalarında

    Dünyanın en uç noktalarında gezen ünlü Rus gezgin Fyodor Konyukhov motorlu yamaç paraşütü olarak da bilinen iki kişilik motorlu paraşütle, Kuzey Kutbu’nda dünyanın ilk başarılı uçuşunu gerçekleştirdi. Rota, Rusya’nın Franz Josef Land takımadalarından başlayarak coğrafi Kuzey Kutbu’nda sonlandı. Fyodor Konyukhov ve Rus pilot Igor Potapkin’den oluşan mürettebat, rotanın başlangıç noktasına Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un bünyesindeki Atomflot şirketine ait nükleer enerji ile çalışan 50 Let Pobedy buzkıranı tarafından taşındı.

    Rosatom, yamaç paraşütüne monte edilen ve eşi benzeri olmayan bir gövde üretilebilmesi için gereken yüksek teknolojili malzemeleri tedarik etti. Ürün, St. Petersburg Büyük Petro Politeknik Üniversitesi’nin İleri Mühendislik-Dijital Mühendislik Bölümü’nün bilim alanında gösterdiği rehberlik ve teknolojik gözetimi altında tasarlandı ve üretildi. Ürünün üretiminde karbon ve cam elyaf bazlı kumaşlar kullanıldı. Yamaç paraşütünden elde edilen aerodinamik parametreleri, Rus mürettebat için maksimum uçuş menzilinin 900’den 1200-1300 km’ye çıkarılmasını sağladı.

    Rekor kırma süreci, buzkıran gemisindeki ve Moskova’daki sefer karargâhı tarafından izlendi. Kuzey Kutbu’nun yüksek enlemlerinde gerçekleştirilen 440 km’lik rekor uçuş, 7 Temmuz’da Moskova saatiyle 16.29’dan 8 Temmuz 02.42’ye dek, toplamda 10 saat 13 dakika sürdü. 57-60 derece doğu boylamındaki hava koridorunda, yüzeyden 267 ila 835 metre yükseklikte yapılan uçuşta ortalama hız saatte 47 kilometreydi.

    Pilotlar Kuzey Kutbu üzerinden uçarak Batı Yarımküre’ye ulaştılar. Ardından, iniş için uygun bir buz kütlesi seçilerek şiddetli rüzgârda ve görünürde belirgin işaret olmadan zorlu koşullarda iniş yapıldı.

    İniş yaptıktan sonra Kuzey Kutbu’na ulaştıklarını uydu telefonu ile rapor eden pilotlar, kamp kurup 50 Let Pobedy buzkıranını beklerken bir gün sürecek sürüklenmeye hazırlandılar. Halihazırda gezginlerle uydu aracılığıyla düzenli olarak irtibat kuruluyor ve şamandıraları koordinatları otomatik olarak iletiyor. Önceden belirlenmiş prosedüre uygun olarak rutin bir operasyonla buz kütlesinin yeri tespit edilecek ve gezginler bölgeden alınacak.

    Fyodor Konyukhov, uçuşa ilişkin olarak “Rosatom bana her zaman teknolojik destek sağladı. Kompozitlerle çalışan Rosatom uzmanlarının projemizin başarısına çok büyük katkı sağladığını söylemek hiç de abartılı olmaz. Bugün Rusya’nın kompozit endüstrisi de bir rekora imza attı zira yamaç paraşütünde kullanılan cam ve karbon elyafın, zorlu Kuzey Kutbu koşullarına dayanıklılığı test edilmiş oldu” dedi.

    Yerleşik uydu takip cihazlarından elde edilen veriler analiz edildikten sonra motorlu bir yamaç paraşütüyle coğrafi Kuzey Kutbuna ulaşma rekoru konusunda belge düzenlenecek.