Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile bir araya geldi

    Rusya Devlet Nükleer Enerji

    Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile İstanbul’da çalışma toplantısı gerçekleştirdi

    18 Temmuz 2024, İstanbul, Türkiye. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev ve Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar İstanbul’da bir araya geldi. Taraflar, Türkiye-Rusya ilişkileri tarihinin en büyük projesi olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatında gelinen son durumu ve mevcut iş birliklerinin genişletilmesine yönelik olası beklentileri ele aldı.

    Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev toplantı sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Akkuyu NGS’nin inşasında şu anda 1’inci güç ünitesinin devreye alınmasına yönelik hazırlıklara odaklanmış durumdayız. Tam ölçekli devreye alma çalışmalarını aktif olarak yürütüyoruz. Şu anda reaktör tesisini yakıt simülantlarının yüklenmesi için hazırlıyoruz. Türkiye’nin nükleer enerjiden üretilecek ilk elektriğini bir an önce enerji sistemine kazandırmasının ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz”

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Görüşmede Akkuyu NGS’deki çalışmaların son durumunu ve ilk ünitenin devreye alınması için izlenen yol haritasını değerlendirdik. İlk üniteyi en kısa sürede devreye almak için çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Diğer üç reaktörün inşaatı da eş zamanlı olarak devam ediyor. Akkuyu NGS, tüm üniteleriyle devreye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu tek başına karşılayacak” ifadelerini kullandı.

    Görüşmede taraflar ayrıca Türkiye’de kurulması planlanan ikinci nükleer güç santrali olan Sinop NGS’nin inşasına yönelik projeyi Rosatom’un hayata geçirme olasılığını da ele aldı. Rosatom, bu projeyle ilgili olası tasarım çözümlerini, Türk tarafının Türk ekonomisi üzerinde daha da büyük etki yaratacak şekilde tasarlanmış bir proje yapma isteğini dikkate alarak analiz edecek.