Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, ŞEHRİN EKONOMİSİ MERSİN PROGRAMINA KATILDI

    Valimiz Ali Hamza Pehlivan,

    Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Turkuvaz Medya Grubu ve A Haber organizasyonunda düzenlenen, illerin ekonomik durumu, potansiyeli ve fırsatlarının istişare edildiği Şehrin Ekonomisi Mersin programına katıldı. 

    Vali Pehlivan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplantı salonunda düzenlenen programda yapmış olduğu konuşmasında; “Türkiye’mizin her bir köşesi insanlık tarihinin kadim izlerini taşıyor. Bu bağlamda Mersin İlimiz de Yumuktepe ve Gözlükule kazılarına baktığımız zaman oradaki bulguların ışığında buradaki yerleşimin yaklaşık 11 bin yıl önceye kadar gittiğini görüyoruz. 

    İlimiz, tarih boyunca stratejik önemini muhafaza etmiş. Bugün de muhafaza ediyor. Burası tarihte de aslında liman kenti hüviyetine sahiptir. Mezitli İlçemizdeki Soli Pompeipolis bizim tarihteki antik ve en eski limanlardan birisidir.  Keza Aydıncık İlçemizdeki Kelenderis Limanı da tarih boyunca, özellikle de denizlerin insanlar tarafından hem ulaşım aracı olması vasfıyla hem ticaret yapmak üzere kullanılmasıyla birlikte önemli bir konuma sahip olmuştur. 

    Tarsus İlçemiz, Kilikya medeniyetinin merkezi olarak sayılıyor. Burada çeşitli medeniyetler yaşamış, faaliyet göstermiş ve izler bırakmış. Mensubu olduğumuz medeniyetimiz, ecdadımızla, Selçuklu’dan, Karamanoğullarından, Osmanlı’ya kadar izler bırakmış. Bizler, zaten bu coğrafyada bin yılı aşkın bir süredir var olan Türk milleti olarak her bir ilinde ve ilçesinde olduğu gibi Mersin’de de tarihsel süreç içerisinde bu gelişim sürecine gerekli katkıyı  yapmış durumdayız. 

    Ekonomi, çok kapsayıcı ve kapsamlı bir kavramdır. Hayatın her alanını her aşamasını ilgilendiren bir kavram ve dinamik bir süreçtir. Mersin’imiz de bu bağlamda dinamik bir ildir. Nüfusu 2 milyon olmuş, yüz ölçümü yaklaşık 16 bin km², 13 İlçesi, 806 mahallesiyle ekonomiye belli katkılar sunan bir ildir Mersinimiz. 

    Bunlar içerisinde tarım önemli bir yer tutuyor. İlimiz, komşumuz olan Adana’yla birlikte Çukurova’nın bereketini en iyi şekilde değerlendiren ve yansıtan illerden birisidir. Nitekim tarım sektöründe, özellikle bitkisel tarımda, yaş meyve ve yaş sebze üretiminde önde olan bir İldir. Biz İlimizi tanımlarken o yüzden sadece Akdeniz’in değil Türkiye’mizin inci ve öncü şehri diyoruz. İnci şehir olması sahip olduğu tarihi eserlerin; Tarsus’tan Anamur’a kadar, Gülnar, Mut’tan Çamlıyayla’ya kadar; Kız Kalesi’nden Silifke kalesine, Anamurium Antik Kentinden  Mut Alahan Manastırı’na, Mamure Kalesinden Tarsus Ulu Camisi, St. Paul Kilisesi, kuyusuna kadar, Soli Pompeipolis’ten Kelenderis’e kadar, Yumuktepe’den Gözlükule kazı alanına kadar, Kanlıdivane’den Uzuncaburç’a kadar saymakla bitmeyen 926 arkeolojik sit ve toplamda da 1.700’e yakın tescilli tarihi yapısı ve yapıtı olan bir şehirdir.

    Gerçekten tek tek saymaya kalksanız sürenin yetmeyeceği, saydıklarımızın 10’unun ören yerine dönüştürüldüğü ve ziyarete açık olan 4 müzesiyle 100 binin üzerinde eseri barındıran, doğal güzellik anlamında da tabiat anıtı şeklinde Gilindire Mağarasından Yerköprü ve Sunturas şelalesine kadar ziyadesiyle güzel, insanda hayranlık uyandıran doğal güzellikler var. Bu yönüyle inci şehir diyoruz. 

    Öncülüğü de neleri kapsıyor diyerek içini doldurmak istersek de orada da tarım ön plana çıkıyor. Muz, çilek, limon gibi 9 bitkisel üründe Türkiye birincisi olan İlimiz hayvansal ürün olarak keçi üretiminde de Türkiye birincisidir. İlimiz bu 10 üründe Türkiye birincisi olduğu gibi 30 tarımsal üründe de ilk 3’te, 50 üründe ilk 10’da yer alıyor ve 100’ün üzerinde de tarımsal ürün yetişiyor. 

    O kadar bereketli topraklara sahibiz ki ister açık alanda yapın ister serada yapın klima özelliği ve buranın ılıman iklimi tropikal meyveler de dahil birçok ürünün yetişmesine zemin hazırlıyor. İlimiz bu yönüyle geçtiğimiz yıl güncellenen rakamlarla tarımsal üretimde yaklaşık 77 milyar TL, hayvansal üretimde de 11 milyar TL olmak üzere yaklaşık 88 milyar TL tarımsal hasıla elde etmiş durumdadır. Tarım sektöründe ziraat odalarına 135 bine yakın kayıtlı çiftçimiz var. Tarımsal işletmelerimiz var. Tarımsal sanayiye yönelik yatırımlarımız var. Bunlar birbirini destekleyerek gidiyor. 

    İlimizin elbette sektörel anlamda diğer öne çıkan yönlerinden birisi liman kenti olmasının da etkisiyle ticarettir. Ticaret odalarımıza kayıtlı yaklaşık 50 bin tacir, esnaf odalarımıza kayıtlı 60 bine yakın esnafımız var. Bunları aileleri ile birlikte düşündüğünüz zaman ciddi bir yekün tutuyor. 

    Mersin Limanımız, adeta tarihteki o antik limandan bugüne gelen geleneği devam ettiriyor. Limanımız şu anda 124 hektarlık büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük alana sahip limanı, hacim olarak da 2.6 milyon TEU kapasitesiyle en çok elleçleme yapılan limanlardan birisidir. 10 milyon tonun üzerinde de konvansiyonel yük işlenebilen ve ticareti yapılabilen bir potansiyele sahiptir. Limanımızda bugünlerde genişleme çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar bittiğinde %50 daha büyümek suretiyle hacmi 3.6 milyon TEU seviyesine çıkacak. Limanda yapılan istihdam doğrudan 3.000 iken 3.500 istihdam, 25.000 iken yaklaşık 30.000 dolaylı istihdam durumu söz konusu olacak. 

    Hemen yanı başında Serbest Bölgemiz var. Orada da 360’ın üzerinde firmada 10 binin üzerinde çalışan söz konusu ve oranın da ticaret hacmi yaklaşık 4 milyar dolardır. Genel olarak dış ticaret rakamlarına baktığımız zaman da geçtiğimiz yıl İlimizde 11 milyarın üzerinde ihracat yapıldı. Bu rakamla birlikte İlimiz en çok ihracat yapan iller sıralamasında 9. basamaktan 7. basamağa yükseldi. 

    Bizim gümrük kapılarımızdan yapılan dış ticaret hacmi bu rakamla beraber 30 milyarın üzerindedir. Genel hinterland olarak düşündüğünüzde, bizim limanımızdaki gümrük kapılarımız 190 ülkeye açılıyor. 190 ülkeye limanımızdan ve gümrük kaplarımızdan başta Mersin Limanımız olmak üzere Taşucu da dahil diğer 5 kapımızdan 190 ülke ile ticaret yapılabilir. 

    Bunların içerisinde tarımsal ürünler önemli bir yer tutuyor. Özellikle ülkemizdeki toplam narenciye ihracatının %40 nispetinde bir miktarının İlimizden yapıldığını görüyoruz. Keza bakliyat sektöründe, özellikle işleme, paketleme ve ticaret konusunda sektörün %70’inin üstünde kapasite bizdedir. Orada da bir öncülük durumu var. Dolayısıyla her şehrin kendine göre en’leri vardır. Bizim şehrimizin en’leri de maşallah çok. O yüzden öncülük vasfını sıfat olarak yakıştırıyoruz.

    Hayvancılığın bir kısmını söyledik ama arıcılık da belki çok ön planda değilmiş gibi gözükür ama İlimiz Türkiye’de arıcılık konusunda da 4. sıradadır. Orada da bir potansiyelimiz var. 350 binin üzerinde kovanımız var. Arıcılık da bu anlamda önemli bir sektördür. 

    Ticaretin yanında lojistik konusunda, İlimizde özellikle de gümrük kapıları ve liman bağlantılı yurt sathında faaliyet gösteren 4 bine yakın lojistik firmamız var. 

    Sanayi, giderek gelişen önemli bir sektörümüzdür. Sanayide yeni yatırımlar alıyoruz. Yeni etaplar açıyoruz, yeni Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) açıyoruz. Bugün itibariyle İlimizde 7 ayrı OSB’miz var ve en eski OSB’miz olan Mersin-Tarsus OSB’mizin 4. etabını da geçtiğimiz aylarda faaliyete geçirdik. 40’ın üzerinde de yeni tahsis yaptık. Toplamda OSB’lerimizde 26 bin istihdam varken, yeni etapla beraber bu istihdam 5 bin daha artarak 30 binin üzerine çıkacak. Firma sayısı da 253 iken 300’lere çıkacak.
    Hemen yanı başında Tarsus’ta müstakilen bir OSB’miz var. Hızla yatırımları devam ediyor. Hemen onun yanında TÜİOSB dediğimiz Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz var. Onun da alt yapı çalışmaları başladı. 

    Ekonomide dönemsel parametrelerle değişkenlikler olabiliyor. Ama yatırım talebi bizde çok şükür durmuyor. Az önce vermiş olduğum örnek de bunun bir göstergesidir. Yeni etaplar açtığımızda İlimizdeki firmalar da dahil olmak üzere yatırım talepleri alıyoruz. 

    Turizmle ilgili olarak da saymış olduğumuz bu kadar tarihi, doğal güzellikler, kültürel değerler bir turizm değeri ifade ediyor. Buna ilaveten 321 kilometre sahil bandımız var. Burada mavi bayraklı 11 plajımız var. Toplamda 40’ın üzerinde plaj, 100’ün üzerinde de doğal koylarımız var. 600’ün üzerinde otelimiz 45 bine yakın yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. 8 turizm bölgemiz var. 

    Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile ağustos ayında açılan Çukurova Uluslararası Havalimanı’yla birlikte diğer bütün sektörlerin daha da hareketleneceğini, bu bağlamda turizm sektöründe de ayrı bir hareket olacağını bekliyoruz. Bununla ilgili de zaten sektör paydaşlarımızla çalışıyoruz. 

    İlimiz aynı zamanda bir enerji kenti olma yolunda da ilerliyor. Nitekim ülkemizin ilk nükleer enerji santrali Mersin’imizde, Gülnar İlçemizde, Büyükeceli Mahallesi’ndeki Akkuyu mevkiinde yapılıyor. Orada da 30 bin civarında çalışan var. 4 türbinde aynı anda çalışılıyor. Önümüzdeki yıl birinci türbinde üretim başlayacak ve santral inşaatı bitip türbinlerin hepsi faaliyete geçtiğinde ülkemizin elektrik enerjisi ihtiyacının %10’u buradan karşılanacak. Burada iletim hatlarının şimdiden yapıldığına şahitlik ediyoruz. Bu yatırımı yakından takip ediyoruz ve şu an itibariyle bile istihdam başta olmak üzere birçok sektöre yansımalarının olduğunu görüyoruz. 

    Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, liderliğinde, bütün ilgili Bakanlıklarımızın gayretleri ve ekonomik sahada da elbette burada bulunan ve bulunmayan tüm iş insanlarının girişimci ruhu ortaya koyması -ki Mersin’imiz de bunlardan birisi- topyekun bir anlayışla nasıl ki ülkemizin yıldızı giderek daha da parlıyorsa, Mersin’imizde aynı şekilde bu uğurda çabalara ortak olma gayreti içerisindedir. 

    İlimiz aynı zamanda bir eğitim ile gençlik ve spor şehridir. Eğitim her alanda önemli olduğu gibi ekonomik sahada da çok önemlidir. Hele ki teknolojinin baş döndürücü bir hızda geliştiği bir çağdayız.  Bu anlamda, istihdama yönelik mesleki eğitim çalışmaları yürütülürken diğer yandan da istihdam konusunda önemli çalışmalar yapma gayreti içerisindeyiz. Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde geçtiğimiz yıl 36 bin yeni istihdam sağlandı.

    Bununla birlikte okullarımızda gençlerimizin teknolojiye, bilime, daha da fazla ağırlık vermelerini teşvik ediyoruz. Bunun en önemli göstergelerinden biri bizim için Teknofest oldu. Teknofest’e Mersin İlimizden 164.276 proje teklif ettik. Bunu da birçok platformda gururla paylaştık. Geçen yılda birinciydik. Ama bu sene adeta 3 katına çıkarttık. Kendimizle yarışıyoruz. 

    Hatta Drone Şampiyonası, İnsansız Deniz Aracı Yarışması ve İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması Mersin’imizde yapılınca Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Bayraktar burada da müstakil bir program yaptı. Adana’da yapılan TEKNOFEST Akdeniz 2024’e de hem komşu İl olmamız hem de bu kadar çok proje veren İl olmamız hasebiyle orada bulunduk, stantlarımız açıldı. Çok şükür gençlerimiz bilime, teknolojiye, ileri teknolojiye yatkın durumdadır. İmkan sunulduğunda daha da ileri noktalara taşıyorlar, taşıyacaklar. Bundan hareketle de sanayi alanında yeni yatırımlar alacağımızı da düşünüyoruz ve alıyoruz. Bu anlamda ön plana çıkan yatırımlar da var. 
    Ülke olarak uluslararası arenada savunma sanayinde % 80 nispetlerine ulaştık. İlimizde de OSB’lerimizdeki yeni etaplarda savunma sanayi anlamında, teknoloji anlamında, inovasyon alanında yeni yatırımlarında görüşmelerini ve çalışmalarını yapıyoruz. 

    Böyle potansiyeli olan bir ilde görev yapmak bizler için de ziyadesiyle memnuniyet verici bir durum. Bugün olduğu gibi sık sık paydaşlarımızla bir araya geliyoruz. Bundan sonra da bu süreçler devam edecek. Bugün de Turkuaz Medya Grubu ve A Haber vesile oldu. Ben tekrar sizlere teşekkür ediyorum. Herkese faydalı bir toplantı olmasını diliyorum. 

    Ulaşımdan, altyapı hizmetlerine eğitimden sağlığa kadar toplam yatırım bedeli yaklaşık 220 milyar TL olan 2.500 projenin hayata geçirilmesine öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza Mersin İlimiz adına şükranlarımı arz ediyorum. İlgili bütün bakanlıklarımıza da İlimize vermiş oldukları katkılarından dolayı teşekkürlerimi bildiriyorum.” dedi.

    Panelde, İlimizin mevcut ekonomik durumu, potansiyeli ve ilin önündeki ekonomik fırsatlar gündeme alındı.

    Panelde, Turkuvaz Medya Grubu Tematik Kanallar Genel Müdürü Sibel Doğru, Mersin Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hamit İzol, Mersin Ekonomi Platformu Başkanı Servet Özkaya, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Serdar Yıldızgörer, Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği Başkanı Coşkun Doğmuş birer konuşma gerçekleştirdi.