Antik Çağ’da felsefe okullarına sahip olan ve çok sayıda filozof yetiştiren Tarsus, felsefe kenti olma yolunda ilerliyor.
Daha Aratos Felsefe Dergisi ve Tarsus Belediyesi’nce ortaklaşa düzenlenen ve bugüne kadar 3. kez gerçekleştirilen Tarsus Felsefe Festivali, bu yıl 4.’sü yapılıyor.
4. Tarsus Felsefe Festivali, 21 Aralık tarihinde yapılacak ve Mersin’de Mezitli Kent Konseyi Felsefe Topluluğunun da söyleşilere katılmak üzere kalabalık bir grup geleceği ifade edildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi (MBB) bünyesindeki Tadeka binasında yapılacak olan 4. Tarsus Felsefe Festivali, 21 Aralık Cumartesi günü Saat 14.00’te başlayacak.
Bu yıl mizah ve felsefe ilişkisinin ele alınacağı festivalde, Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden ve Aratos Felsefe Dergisi Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zehragül Aşkın’ın açılış konuşmasının ardından gazeteci-yazar ve Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, projeksiyonda “Felsefe Karikatürleri Gösterisi” sunacak. Daha sonra,Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdem Çiftçi ise “Felsefe Tarihinde Mizah” başlıklı bir konuşma yapacağı öğrenildi.
Uğur Pişmanlık, 4. Tarsus Felsefe Festivali’ne ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz felsefe festivali, gelenekselleşme yolunda ilerliyor. 20 yıllık bir felsefe dergisi, felsefe üzerine yayınlanmış sayı onu geçen kitaplar, Tarsus Felsefe Festivali, “Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar” kitabımız, Aratos Felsefe Sempozyumu, 14. yıla giren Aratos Felsefe Okulu, “Antik Çağ’da Tarsus’ta Felsefe” başlıklı belgesel filmimiz, Tarsuslu filozoflara ait PTT özel anma pulları, çeşitli fuar, festival ile kültür sanat etkinliklerinde hem Tarsus’u hem de dergimizi ve filozoflarımızın tanıtımı, Tarsus’u felsefenin kenti yapma çabalarımızı oluşturmaktadır.
Tarsus’un, antik çağ felsefe geleneğinin sürdürülmesi ve felsefenin toplumsallaşması adına son derece anlamlı buluyorum.
Felsefe, bu kentin tarihsel ruhuna uygun ve bu kente yakışan bir edinim olduğuna inanıyorum. Sadece bu kent ya da ülke için değil bütün insanlık için Aydınlanmanın çıkış yolu felsefeden geçiyor. Felsefe olmadan aydınlanma olmaz” diye konuştu.