DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda AİHM kararları ile ilgili konuştu. Ekmen, “Türkiye, siyasi iradenin emrinde bir yargı devletine dönüşmüştür” diyerek AİHM kararlarının ivedilikle uygulanması gerektiğini belirtti.
Türkiye siyasi iradenin etkisinde bir yargı devleti
Erdoğan’ın “Türkiye bir yargı devletidir” sözünü hatırlatan Ekmen, “Türkiye bir süredir hukuk devleti iddiasından zaten vazgeçmişti. ‘Kanun devleti mi?’ diye soruyorduk, ona da yanıt alamıyorduk çünkü kanunlara da uyulmuyor. Yargı devleti olmak bile bir vasıf ama bu yargı ne kanunun ne de hukukun emrinde; siyasetin emrindedir. Bu yargı, hukuku, adaleti esas alan, vatandaşını devlete karşı koruyan değil; siyasi iktidarı, vatandaşına ve diğer bütün muhaliflerine karşı koruyan bir yargıdır. Hukukun üstünlüğünden söz etmek artık mümkün değildir öyle ki kanun bile uygulanamaz hâle gelmiştir. Ve ne yazık ki Sayın Erdoğan’ın dil sürçmesi doğru bir tespittir. Türkiye, siyasi iradenin etkisi altına girerek bir ‘yargı devleti’ne dönüşmüştür. Bu gerçeği teyit eden en son gelişme ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 3 Kasım tarihinde FETÖ yargılamaları bağlamında verdiği ‘Demirhan ve diğerleri’ kararı olmuştur. Tıpkı Yüksel Yalçınkaya kararında olduğu gibi 239 kişiyi kapsayan bu karar da yargılamalarda kullanılan yöntemin genel ve soyut nitelikte olduğunu, ceza hukukunun temel ilkelerinden biri olan kanunilik ölçüsünün uygulanmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca Mahkeme, ByLock kullanımının tek başına örgüt üyeliği için yeterli olmadığını vurgulamış ve bu uygulamayı hukuk devleti ilkesi bakımından aşırı temelsiz ve keyfî bir yaklaşım olarak nitelendirmiştir” dedi.
Ekmen’den Cumhurbaşkanı’na çağrı
Ekmen, “Sayın Cumhurbaşkanı’ndan bir ricamız var: Türkiye bir ‘yargı devletiyse’ -ki buna da razıyız- o hâlde bu yargı kararlarının uygulanması gerekir. Ne yazık ki, ülkemizde yargı kararlarının yalnızca işimize geldiğinde hatırlandığını artık hepimiz biliyoruz. Nitekim Şerafettin Can Atalay, AYM kararına rağmen bu hafta bir ret kararıyla karşılaşan Tayfun Kahraman, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararlarında olduğu gibi Yalçınkaya ve Demirhan kararının da Sayın Cumhurbaşkanı’nın bahsettiği gibi bir yargı kararı olarak uygulanması ve ‘yargı ne derse’ ona uyulmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

