Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Türkiye’deki tüm belediyelerin merkezi bütçeden aldığı payın toplamının bütçenin yüzde 6’sı olduğunu belirterek “Bunun içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi de var. Niğde’nin Kemerhisar Belediyesi de var. Belediyelere ayrılan payın en az 2 katına çıkarılması lazım. Bu paylarla ne SGK primi ödenebilir ne diğer borçlar ödenebilir” dedi.
SGK’nin prim borçlarında uyguladığı yüksek faize de dikkat çeken Yıldız, “Bizden önceki dönemde, 2022’den beri ödenmeyen SGK borçları için bugüne kadar 200 milyon lira faiz ödedik. Bu rasyonel bir faiz oranı değil. Bu sadece Toroslar Belediyesinin ya da Cumhuriyet Halk Partisi’nden seçilmiş olan belediye başkanlarının meselesi değil. Türkiye’de seçilmiş bütün belediye başkanlarının sorunudur” ifadelerini kullandı.
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, belediye meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’de başta ilçe belediyeleri olmak üzere belediyelerin yaşadığı bütçe sıkıntısına dikkkat çekti ve “Bu bütçe paylarıyla belediyelerin dönmesi zor” uyarısında bulundu.
Belediyenin SGK’ya olan geçmiş dönem borçlarını ödeyebilmek için merkezi bütçeden gelen payların yetmediğini kaydeden Yıldız, Toroslar Belediyesi olarak özkaynak yaratarak borçları ödemeyi hedeflediklerini anlattı.
Yıldız, “Emin olun belediyenin mevcut bütçesiyle ya da İller Bankası’ndan gelen pay ile bu işin yürütülmesinin mümkün olmadığını hepimiz görüyoruz. Yani sosyal güvenlik primi borcu da ödenemez, başka şeyleri de ödenemez” dedi.
“TÜM BELEDİYELER MALİ KISKAÇ ALTINDA”
SGK’nın prim borçlarının tahsili konusunda belediyeler arasında farklı uygulamalara da imza attığını kaydeden Başkan Yıldız, konunun bu yönünün geçtiğimiz günlerde TBMM’de de gündeme geldiğini hatırlattı.
Başkan Yıldız, “Bu sadece benim mensubu ya da belediyeye başkan olduğum belediyeyle ilgili değil, bütün Türkiye’deki 958 ilçe belediyesinin sorunu olduğunu düşünüyorum. Belediyelerin merkezi bütçeden aldığı pay çok kısıtlı bir şey. Ve bu her geçen gün farklı işlerle de kısıtlanmaya devam ediyor. Yani mesela toplam bütçeden belediyelerin aldığı pay yüzde 6 civarında. Bu eskiden daha yüksekti. Şimdi yüzde 6 civarında bir pay alıyoruz. Yani bunun içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi de var. Niğde’nin Kemerhisar Belediyesi de var. Yani herkes nüfusuna göre, o kentte toplanan vergi durumuna göre, o merkezi paydan bütçeden gelirine düşeni alıyor. Bunun hızla çoğaltılması gerekir. Belediyelerin bütçesinin merkezi bütçeden aldığı payın mevcutun en az iki katına çıkartılması gerektiği kanaatindeyim ben. Çünkü son birkaç yıldır da daha önce belediyelerin görevi olarak tarif edilmemiş birçok görev belediyelerin görevi haline getirildi. Bunun karşılığında yeni bir bütçe aktarımı yapılmadığı için de belediyeler daha büyük bir darboğaza girdi. Sosyal Güvenlik Kurumu borçları emin olun bu sadece Toroslar Belediyesi ile alakalı bir durum değil. Belediyelerimiz maalesef son zamanlarda ciddi bir kıskaçla yani bir mali baskı kıskacıyla karşı karşıya” dedi.
“İLLER BANKASI BİZE KREDİ VERMEDİ, BİZDEN SONRA BAŞVURAN 100 BELEDİYEYE VERDİ”
Belediyenin makine ikmal ve araç parkını güçlendirmek, araç kiralama yerine araç sahibi olmak için 1.5 yıl önce İller Bankasından 250 milyon lira kredi talep ettiklerini kaydeden Başkan Yıldız, o talebe hâlâ yanıt alamadıklarını söyledi.
Yıldız, “Biz başvuru yaptıktan sonra, başka belediyelere 100’ün üzerine kredi verilmiş İller Bankası’ndan. Biz bir buçuk yıl önce üstelik de bu bir para kredisi istememişiz. Demişiz ki ya bize para verin. O zaman 250 milyonlara bizim işimizi çözüyordu. Biz gidelim kamyonlarımızı, ağır vasıtalarımızı, dozerlerimizi, kepçelerimizi alalım. Bu belediyeyi her ay 30 milyonlara kira zulmünden kurtaralım. Bu 30 milyonları da size ödeyelim. Size de borcumuz olmasın. Belediyende kendi mülkü olsun demişiz. Aradan geçmiş 17 ay. Cevap yok. Şimdi bizim geçen sene 250 milyon liraya alacağımız araçlar maalesef şu anda 450 milyon lira. Enflasyonist ortam belli. Özellikle bu makine alet edevatta çok daha hızlı yükseliyor. Şimdi 450 milyon lira için bir daha başvuru yaptık. Yine haber bekliyoruz” dedi.
“BÖYLE DEVAM EDERSE ÖDENEBİLİR OLMAKTAN ÇIKAR”
SGK prim borçlarının ve faizlerinin belediyeler için çok yüksek olduğuna da işaret eden Başkan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:
“Böyle devam ederse bunun ödenebilir olmaktan çıkacağını düşünüyorum ben. Yani hakikaten çok yüksek primler bunlar ve yüksek faizlerle ödeniyor. Üç dört aydaki faiz toplamı 15 milyon lirayı geçmiş. Bizden önceki dönemde, 2022’den bu yana ödenmemiş SGK borçları için 200 milyon lira faiz ödedik. Bu rasyonel bir faiz değil. Devlet faizi dışarıdaki banka faizlerini geçti neredeyse. Yani bizim özel sektörde yürütülen faiz olanlarını geçti neredeyse. Bunun da bir çaresinde olması lazım. En azından bu kamunun borçlarına ilişkin bu konularda biraz daha geniş davranılması gerektiği kanaatindeyim ben. Dolayısıyla bu sadece Toroslar Belediyesinin ya da Cumhuriyet Halk Partisi’nden seçilmiş olan belediye başkanlarının meselesi değil. Türkiye’de seçilmiş bütün belediye başkanlarının sorunudur. Yani hem bütçenin oransal olarak çok azının belediyelere verilmesi, hem borçların çok yüksek faizlerle ödeniyor olması, hem İller Bankası ve benzeri tahsislerin, kredilerin belli bir kıskaç dairesinde yapılıyor olması bizi de hakikaten zor duruma düşürüyor. Ama biz enseyi karartacak cinsten insanlar değiliz. Kafamıza koyduk. Belediyeyi bu borç batağından kurtaracağız. Geçmişten gelen borçların tamamını ödedik. Kamuya olan borçlarımızın önemli bir kısmını ödedik. Yeni kaynaklar yaratmak için çaba sarf ediyoruz.”

