Adana İl Halk Kütüphanesi, Türkiye kütüphanelerinde ilk kez bir rock konserine ev sahipliği yaptı. 200’ün üzerinde katılımcının izlediği etkinlikte, genç müzisyenler tarihi kütüphane binasında sahne alarak müziğin birleştirici gücünü ortaya koydu.
Adana Şair ve Yazarlar Platformu ile Adana İl Halk Kütüphanesi iş birliğinde düzenlenen etkinlikte, Adana Gündoğdu Koleji Müzik Kulübü “Band of Gündoğdu” sahne aldı. Türkiye’de bir il halk kütüphanesinde gerçekleştirilen ilk rock konseri olma özelliği taşıyan etkinlik, yoğun katılımla gerçekleşti.
10-14 yaş aralığındaki öğrencilerden oluşan 25 kişilik grup, kütüphane ortamında sergilediği performansla izleyicilerden büyük beğeni topladı.
KONSER ÂŞIK VEYSEL İLE BAŞLADI
Konser, Türk halk müziğinin unutulmaz eserlerinden biri olan “Uzun İnce Bir Yoldayım” ile başladı. Açılışın ardından grup; “The Ecstasy of Gold”, “Interstellar”, “Wicked Game”, “Game of Thrones”, “İyi Kötü (Dans Pisti)”, “Değmesin Elleriniz”, “Bırak Kadının Olayım”, “Aşk”, “Sil Baştan”, “Gözlerimin Etrafındaki Çizgiler”, “Can Kırıkları”, “Yalnız” ve “Sonne” gibi farklı türlerden eserleri seslendirdi.
Enstrümantal, pop-rock ve metal türlerini bir araya getiren repertuvar, dinleyicilere geniş bir müzikal çeşitlilik sundu.
GENÇ MÜZİSYENLERDEN ÇOK SESLİ PERFORMANS
Band of Gündoğdu; 9 kemancı, 5 gitarist, 3 solist, 2 baterist ve 1 DJ’den oluşan yapısıyla dikkat çekti. 2025 yılında ilk sahnesini bir TEDx etkinliğinde alan grup, ikinci performansını Adana İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirerek önemli bir deneyim kazandı.
Grubun liderliğini Adana Gündoğdu Koleji Eğitim Yöneticisi Emre Reyhanioğlu yürütüyor.
TARİHİ YAPIDA YENİ BİR KÜLTÜR DENEYİMİ
Adana İl Halk Kütüphanesi, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde mevcut binasının hasar görmesinin ardından 181 yıllık Aya Nikola Kilisesi’ne taşındı.
Osmanlı döneminde 1845 yılında Rumlar tarafından inşa edilen ve farklı dönemlerde müze olarak kullanılan tarihi yapı, bu kez kitaplarla yeniden hayat buldu. 20 Ekim 2024’te yeni yerinde kapılarını açan kütüphane, tarihi atmosferinin de etkisiyle 18 ayda yaklaşık 70 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Yaklaşık 40 bin aktif üyeye sahip olan kütüphane, bugün yalnızca bir okuma alanı değil; kültür, sanat ve düşünce üretiminin canlı bir merkezi olarak hizmet veriyor.
“DAHA NİCE İLKLERE İMZA ATACAĞIZ”
Etkinlik sonrası konuşan Adana İl Halk Kütüphanesi Müdürü Doğan Şen, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek Adana Şair ve Yazarlar Platformu ile birlikte yeni etkinlikler düzenlemeye devam edeceklerini ifade etti.
Kütüphanenin Sorumlu Kütüphanecisi Serdar Toktok ise tarihi binada kültür-sanat etkinliklerinin süreceğini belirterek tüm vatandaşları kütüphaneye davet etti.
Adana Şair ve Yazarlar Platformu Başkanı Mahmut Reyhanioğlu da gençlerin desteklendiğinde önemli başarılara imza attığını vurgulayarak etkinlikte sahne alan öğrencilere teşekkür etti.
KÜTÜPHANELER DÖNÜŞÜYOR
Gerçekleştirilen konser, kütüphanelerin yalnızca sessiz okuma alanları olmaktan çıkarak çok yönlü kültür merkezlerine dönüştüğünü ortaya koydu.
Adana’da düzenlenen bu etkinlik, hem gençlerin sanatsal üretimini destekleyen hem de kütüphanelerin toplumsal rolünü güçlendiren örnek bir çalışma olarak değerlendirildi.

