Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, “Akıllı Tarım Deneme Sahaları Kurgulanması” hakkında açıklamalarda bulundu.
ABD Tarım Bakanlığı (USDA), 7 Nisan 2026 tarihinde Ulusal Tarım Teknolojisi Deneme Sahaları Ağı (NPG-Ag) uygulamasının başlatıldığını duyurdu. Bu girişimin, tarım teknolojilerinin gerçek üretim koşullarında test edilmesini ve doğrulanmasını amaçlayan ulusal ölçekli bir araştırma ve uygulama ağı olduğunu söyleyen Özdemir, “Yapının koordinasyonu, ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırma Servisi (ARS) tarafından yürütülmekte; program yönetiminde ise çiftçiler, girişimciler, şirketler ve araştırmacıları bir araya getiren küresel bir tarımsal inovasyon ağı olan Grand Farm aktif rol oynamaktadır. Ülke genelindeki “land-grant” (devlet tarafından arazi hibesi ya da devri yapılan) üniversiteler ise sahada yürütülen test ve araştırma faaliyetlerinin ana uygulayıcılarıdır. Özel sektör firmaları hem mevcut hem de geliştirme aşamasındaki teknolojilerini bu ağ üzerinden test ettirebilmekte; böylece ürünlerini gerçek koşullarda doğrulama ve geliştirme imkânı bulmaktadır. Çiftçiler ise sistemin merkezinde yer alarak teknolojilerin gerçek performansını belirleyen nihai uygulayıcılar konumundadır. Bu programın en önemli yönlerinden biri, kamu–özel sektör–üniversite–çiftçi işbirliğini sistematik bir yapıya dönüştürmesidir.* dedi.
“Türkiye de “Akıllı Tarım Deneme Sahaları” benzeri bir yapı kurgulamalı”
Türkiye’de ise bu alanda yürütülen çalışmaların sektörün tüm bileşenlerini yeterince kapsayamayan, ulusal koordinasyondan uzak, daha çok proje bazlı ilerleyen, çiftçi arazilerinde test edilme düzeyi oldukça sınırlı kalan ve sonuçları sektörle düzenli biçimde paylaşılmayan iyi niyetli girişimler olarak kaldığını belirten Özdemir, “Her ülkenin tarımsal üretim deseni, ölçek yapısı ve kurumsal kapasitesi farklıdır. Bu nedenle ABD Tarım Bakanlığı’nın uyguladığı sistemin Türkiye’de birebir uygulanması mümkün değildir. Ancak ülkemiz, kendi koşullarını esas alarak “Akıllı Tarım Deneme Sahaları” benzeri bir yapı kurgulamalıdır. Böyle bir yapının koordinasyonu Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülebilir. Toplamda 3,6 milyon dekar arazi varlığına sahip TİGEM sahaları, teknoloji test ve araştırma faaliyetleri alanı olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, çiftçiler, girişimciler, şirketler ve araştırmacıları bir araya getiren ve modelde kilit rol oynayan Grand Farm benzeri bir yapının oluşturulmasına yönelik detaylı bir planlama yapılması gerekmektedir. Kamu, özel sektör, üniversiteler ve çiftçileri aynı sistem içinde buluşturan bu dörtlü işbirliği yapısı başarıyla kurgulandığı takdirde; yerli tarım teknolojilerinin geliştirilmesine, veri erişimi ve altyapısının güçlendirilmesine, veri temelli tarım politikalarının oluşturulmasına, iklim akıllı uygulamaların yaygınlaştırılmasına ve verimliliğin artırılmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca, genç çiftçilerin sisteme dâhil edilerek tarımsal teknolojileri benimseme süreçlerinin desteklenmesi açısından da kritik bir rol oynayacaktır.” şeklinde konuştu.

