Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Rusya ve Özbekistan düşük kapasiteli NGS inşası konusunda anlaşma imzaladı

    Rusya ile Özbekistan arasında,

    Rusya ile Özbekistan arasında, ülkede düşük kapasiteli bir nükleer güç santrali inşa edilmesi yönünde anlaşma imzalandı.
    Görüşmeler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Özbekistan ziyaretinde yapıldı. Bu kapsamda iki ülke arasında devam eden hükümetler arası anlaşmanın genişletilmesi kararı alınarak Özbekistan’a düşük kapasiteli bir nükleer güç santrali inşa edilebilmesi için protokol imzalandı.
    Proje, Özbekistan’ın Cizzak bölgesinde her biri 55 MW’lık 6 reaktörden oluşan 330 MW kapasiteli bir nükleer güç santralinin inşasını kapsıyor. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, tesisin inşası için genel yüklenici olacak ve inşaat çalışmaları için yerel şirketler de davet edilecek.
    NGS’nin hayata geçirilebilmesi için Rosatom’un mühendislik bölümü Atomstroyexport A.Ş ile Özbekistan Nükleer Enerjisi Ajansı Uzatom’a bağlı Devlet Üniter Şirketi “Nükleer Enerji Santralleri İnşaatı Direktörlüğü” arasında da bir sözleşme imzalandı.
    Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Rosatom, küçük bir nükleer güç santralinin inşası için ilk ihracat sözleşmesini imzalayarak nükleer enerjideki tartışmasız küresel liderliğini teyit etti. Bu, sadece bir ön anlaşma niteliği taşımıyor, bu yaz inşaata başlıyoruz” ifadelerini kullandı.
    Uzatom Direktörü Azim Akhmedkhadjaev de açıklamasında, “Tahminlere göre Özbekistan’da enerji kaynaklarına olan talep 2050 yılına kadar neredeyse iki katına çıkacak. Enerji sisteminin istikrarlı bir şekilde işlemesi ve ekonomik kalkınma için ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra bir baz yük güç kaynağı sağlaması gerektiği açıktır. Hem büyük kapasiteli güç santralleri hem de küçük modüler reaktörler olmak üzere yeni nükleer projelere olan ilgide küresel bir artışa tanık oluyoruz. Rosatom ile iş birliğimizi genişletmenin enerji sektörümüzü ileri nükleer enerji teknolojileriyle güçlendireceğine inanıyoruz” dedi.
    Seçilen sahanın uygunluğu ve güvenliğinin halihazırda onaylanmış olması dolayısıyla projenin hayata geçme süresi ölçüde önemli ölçüde kısalacak ve inşaat çalışmaları bu yaz başlayacak.