Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘AKDENİZLİ KADINLAR EKONOMİK, KÜLTÜREL VE SOSYAL HAYATIN İÇİNDE’

    Göreve geldiği günden ilk

    Göreve geldiği günden ilk günden bu yana kadınları önceleyip pozitif ayrımcılık uygulayan; kadınların sos-yal, kültürel ve ekonomik hayata katılmalarını sağlayan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, bu konudaki hizmet, proje ve örnek uygulamalarıyla kent ve ülke gündemine gelmeye devam ediyor.
    Kadın Emeği Diyarı, üreten kadınların yanında
    Akdeniz Belediye Başkanı Gültak’ın talimatıyla, 2019 yılında hizmete açılan ve aktif olarak el emeği ürünleri satarak geçimini sağlayan engelli ve kadın koopera-tiflerini desteklemek amacıyla kurulan Kadın Emeği Diyarında, bugün itibariyle 1’i engelli 2’si de kadınlar olmak üzere 3 kooperatif aktif satış yapıyor.

    “Kadınların öncülüğünde yerli ve
    organik tarımda atağa geçtik”

    Akdeniz Belediyesi; Stevia (şeker otu), Moringa, Şevketi Bostan, Atalık Karakılçık Buğdayı, organik maydanoz ve gambilya ekimi ile kadınları üretime de kazandırıyor. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nce Yenitaşkent Mahallesi’nde (Homurlu) verimli topraklarla buluşturulan, geçmişi 10 bin yıla dayanan atalık karakılçık buğdayının işlenmesiyle elde edilen yüzlerce kilo un; ekmek, sıkma, börek üretimi için kadın koo-peratiflerine hediye edildi. Başkan Gültak; “Belediye-mize veya hazineye ait atıl durumdaki tüm arazilerimizi değerlendirip tarımsal üretimde atağa geçtik. Stevia (şeker otu), moringa, şevketi bostan, atalık karakılçık tohumu üretimiyle Akdeniz’de bir ilki daha başardık. Kooperatif üyesi kadınlar eliyle, ürettiğimiz bu ürünler farklı şekilde değerlendirilip ayrıca gelir elde ediliyor” dedi.

    “Kültür ve sanat evleri açıyoruz”

    Akdeniz’in 13 mahallesinde kültür ve sanat evlerini açarak kadınlar ve gençlerin hizmetine sunduklarını belirten Başkan Gültak; “Kaderine terk edilip unutulan, dört duvar arasına kapatılan kadınları hayatın içine kattık. Kültür sanat evlerimizde meslek ve beceri kazanan kadınlar kendi işini kuruyor veya mevcut işini büyütüyor. Akdenizli kadınlar, biçki, dikiş, nakış öğrenip ailesinin bütçesine katkı sağlıyor. Nitekim üreten ve çalışan kadının toplumdaki statüsü de yükseliyor. Kültür sanat evlerimizde birçok kadın, okuma yazmayı da öğrenerek geleceğe daha güçlü bakabiliyor” diye konuştu.

    “Eğitimde de istihdamda da fırsat eşitliği sağlıyoruz”

    Türkiye’nin En Havalı Etüt Merkezimizde gençlerimizi üniversiteye de hazırlıyoruz. Tabi üniversite kazanan gençlerimizi de unutmuyor, belediye meclisimizin aldığı kararla maddi destek sağlıyoruz. Diğer yandan Proje Eğitim ve Uygulama Merkezimiz, aralarında kadın kursiyerlerin de olduğu gençlerimizi çağın gerektirdiği alanlarda meslek sahibi yapıyor, istihdama bir-sıfır önde başlamalarını sağlıyor” ifadelerini kullandı.

    “Kadınları önceliyor, onlar yararına hizmet ve projeleri hayata katıyoruz”

    “Güçlü medeniyet ve güçlü gelecek, güçlü kadınlarla mümkündür” diyen Başkan Gültak, “Dolayısıyla toplumumuzun yarısını oluşturan kadınları görmezden gelmek kabul edilemez. Zira mutlu kadın mutlu aile, mutlu aile de mutlu toplum ve mutlu devlet demektir. Bu bağlamda Akdeniz Belediyesi olarak kadını önceleyen hizmetleri, proje ve uygulamaları hayata kattık. Güçlü kadın, güçlü gelecek mottosuyla
    Akdenizli kadınları sosyal, kültürel ve ekonomik hayata kazandırıyoruz.

    “Mersin’de, Kadın Konuk Evi’ni tamamlayan ilk belediyeyiz”

    Tarımsal üretimde hayata kattığımız projeler ve güçlerini birleştirip kooperatifleşmelerine destek vererek kadınları üretici hale getiriyoruz. Kendi işini kurmak veya mevcut işini büyütmek isteyen kadınlara ‘mikro kredi desteği’ sağlanması için üzerimize düşeni yapıyoruz. Mersin’de kadın konuk evini tamamlayan ilk belediyeyiz. Aile Bakanlığımızla temasa geçtik ve kadın konuk evini yakın bir tarihte Bakanlığa tahsis edeceğiz. Kadınlara yönelik ücretsiz kanser bilgi-lendirme seminerleri ve ücretsiz kanser taramaları yapıyoruz. Çünkü aileye, kadına, çocuğa ve gençliğe önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

    “Gezilere katılan kadınların sayısı
    10 bine yaklaştı”

    Akdenizli kadınların büyük rağbet gösterdiği Anne-Kız Projesine de değinen Başkan Gültak, “Mersin’de ilk kez hayata kattığımız Anne-Kız Projemiz ile hayatında hiç denize, yaz kampına veya şehir dışına çıkmamış kadınları ve kızlarını, Silifke’de bulunan yaz kampında ücretsiz ağırlıyoruz. Kadınları; ülkemizin tarihi, turistik ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Nevşehir Kapadokya ve Ürgüp, Hatay, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Ankara gibi kentlerimiz ve ilçelerimize günübirlik gezilere götürüyoruz. 2019 yılından bugüne, gezilere götürdüğümüz kadınların sayısı 10 bine yaklaştı” dedi.

    “Şiddete karşı duruş sergilemek
    insani, vicdani ve ahlaki
    sorumluluktur”

    Başkan Gültak; Akdenizli binlerce kadının katılımıyla, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratan seminer ve paneller düzenlediklerini belirterek şöyle konuştu; “Kadınlara değer veren bir anlayışla hizmet, proje ve etkinliklerimizde onları önceliyoruz. Mersin’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü izinli sayan bir belediyeyiz. Hep söylediğim üzere; ‘Kadına şiddet, topluma ihanettir.
    Kadına yönelik şiddete karşı sıfır toleransla mücadele edilmeli, bu konuda toplumsal farkındalık oluşturulmalıdır. Kadına yönelen şiddete karşı millet olarak her daim karşı duruş sergilemek insani, vicdani ve ahlaki sorumluluktur. Devletimiz ve Hükümetimiz, geçmişten bugüne bu konuda önemli birçok yasa, mevzuat ve düzenlemeyi hayata katmıştır. Fakat bu anlamda yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile meslek odalarına, üniversitelerimiz ile akademisyenlerimize de ciddi sorumluluk düşmektedir.”